Το απλό πράγμα που ρώτησα ήταν:
Για ποιό λόγο να μείνει κάποιος για να αποπληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται;Η απάντηση που έλαβα από την μεριά του "Μένω" ήταν χοντρικά ότι το χρέος αυτό το οφείλουμε ακριβώς επειδή έχουμε μεγαλώσει σε αυτή την χώρα και έχουμε επωφεληθεί των υπηρεσιών της.
Η πλευρά του "Φεύγω" αρκέστηκε να πεί ότι, πολύ απλά, το χρέος αυτό δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.
Αν είχα και εγώ την δυνατότητα ανταπάντησης θα έλεγα ότι συμφωνώ με την πλευρά του "φεύγω": το χρέος αυτό δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ στο σύνολο του γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν, ή αν γίνει αυτό, θα διαβρωθεί τεχνητά με κάποιο τρόπο το ύψος του (μέσω επιμήκυνσης, αναδιάρθωσης, κουρέματος, πληθωρισμού, κτλ.) ώστε να αποπληρωθεί στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Ακόμα και έτσι όμως, ένα μειωμένο χρέος θα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά μεγάλο, τόσο όσο αντέχουμε να το πληρώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι αντίστοιχα αναλογικά μεγάλη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση των υπηκόων/δανειζόμενων (τουλάχιστο αυτών που πληρώνουν) και αντίστοιχα μικρή η ανταπόδοση μέσω των κρατικών υπηρεσιών/παροχών.
Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι υπηρεσίες παιδείας, υγείας, ασφάλειας, μεταφορών, κτλ. θα χειροτερέψουν αρκετά προτού αρχίσουν να καλυτερεύουν και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με χρήματα (μισθοί, ασφαλιστικό) ο δρόμος είναι ένας, αυτός της χειροτέρευσης (ή και κατάρρευσης στο κακό σενάριο).
Για την πλευρά του "Μένω" ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ευθύνη ή χρέος μπορεί να φέρει ένα νεογέννητο που φορτώνεται 30κ ευρώ με το καλημέρα, ή ένας ικανός εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που πιθανά ανήκει στο 15% των Ελλήνων που πληρώνουν το 80% των άμεσων φόρων και που πλήρωνε ανελλιπώς τις εισφορές του στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία ως γνωστό, δεν υπάρχει σάλιο.
Για τον εργαζόμενο αυτό το μόνο πράγμα που μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα το Ελληνικό Κράτος είναι ότι όσο ο εργαζόμενος αυτός διατηρεί την "καλή" δουλειά του, αυτό θα του δεσμεύει χοντρικά τον μισό μισθό τους με άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεχτούμε δε ότι το κράτος συνεχίσει να διατηρεί (γιατί όχι;) την ίδια αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη στην κατανομή των φορολογικών βαρών, τότε ο καλός μας εργαζόμενος θα κληθεί να αποπληρώσει και ένα πολλάπλάσιο ποσοστό Δημόσιου Χρέους.
Επίσης, ο καλός μας εργαζόμενος καλά θα κάνει να προσέχει την υγεία του γιατί αν-χτύπα ξύλο-χρειαστεί υπηρεσίες υγείας, μάλλον δεν θα έχει και τις καλύτερες, ενώ αντί να χτίζει τον δικό του συνταξιοδοτικό κουμπαρά αντίθετα έχει να πληρώνει άλλους 2-3 συνταξιούχους, 50ρηδες και μή.
Με λίγα λόγια, είναι δύσκολο να πείσεις με επιχειρήματα κάποιον μορφωμένο, φιλόδοξο και παραγωγικό εργαζόμενο γιατί θα πρέπει να μείνει. Ειδικά αν πρόκειται για νέο άνθρωπο χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, η αποχώρηση αν δεν υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές στην Ελλάδα είναι σχεδόν no-brainer. Αν σε έχουν απολύσει και δεν μπορείς να βρείς καλή δουλειά, ακόμα καλύτερα, καθώς το περιθώριο να μείνεις πίσω στενεύει έτσι και αλλιώς.
Κάποια αντικειμενικά προβλήματα για αυτούς που σκέφτονται να φύγουν:
- Οικογένεια που θα πρέπει να πάρεις μαζί σου, αν έχεις
- Οικογένεια, φίλοι που αφήνεις πίσω, δύσκολο να τους αποχωριστείς
- Υπολογισμός πραγματικών αποδοχών, όφελους/ζημίας
- Γλώσσα, ειδικά για τις μή Αγγλόφωνες χώρες
- 1-2 δύσκολα χρόνια προσαρμογής
- Αποδοχή ξένων, ειδικά με το πολύ άσχημο όνομα που προβάλλουμε τελευταία
- Ο καιρός, δύσκολο να βρείς καλύτερα, αλλά μπορείς να επιστρέφεις για διακοπές
Για αυτό που μπορείς να είσαι βέβαιος όμως είναι ότι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνεις θα έχουν αντίκρισμα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα δουλεύουν, τα λεωφορεία θα έρχονται στην ώρα τους, οι απεργίες θα είναι λιγότερες, οι δρόμοι θα συντηρούνται, τα δημόσια σχολεία θα είναι αξιοπρεπή, οι γιατροί δεν θα χρηματίζονται.
Πιθανά επίσης στις 9 το βράδυ οι δρόμοι να είναι νέκρα και ο γείτονας σου να σε καταγγείλει αν κατεβάσεις σκουπίδια την λάθος μέρα ή πατήσεις το καζανάκι την λάθος ώρα. Οι καφετέριες μάλλον δεν θα ξέρουν να κάνουν σωστό φραπέ ή φρέντο και οι ντομάτες στο σουπερμάρκετ θα είναι άνοστες. Αλλά ως γνωστό, δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
Πιστεύω ότι η απόφαση του μένω ή φεύγω πρέπει να συναρτάται μέ κάποιο προσωπικό όραμα: που βλέπουμε τον εαυτό μας στον μέλλον; Πού θέλουμε να είμαστε σε 5, 10 χρόνια από τώρα; Πώς φανταζόμαστε την ζωή μας εντός και πώς εκτός των τειχών;
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι μίζερη και πάνω από όλα είναι δική μας.
Είτε μένουμε είτε φεύγουμε πρέπει να την κάνουμε να αξίζει.
/Δημήτρης
22 comments:
ωραίο post
Όχι μόνο φεύγω, έφυγα κιόλας
Ξέρεις πολύ καλά (από το κοινό μας παρελθόν) ότι ως ιδιωτικοί υπάλληλοι πάντα είμασταν εντάξει με τις υποχρεώσεις μας (αναγκαστικά) χωρίς να απολαμβάνουμε και καμία υπηρεσία της προκοπής
Για μένα λοιπόν ήταν no-brainer. Όπου και να αω, θα έχω συυνέταιρο το κράτος. Προτιμώ λοιπ΄ν να έχω συνέταιρο το κράτος στην Σουηδία (που μου παρέχει απίστευτα καλές υπηρεσίες) παρά στην Ελλάδα...
Ελπίζω να είσαι καλά, και να κάνουμε catch-up κάποια στιγμή!
Γιατί να μείνεις;
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν τέλειωσε. Οι πλούσιες χώρες ζουν κανιβαλίζοντας τόκους από τις φτωχότερες. Όταν θα χρεοκοπήσουμε.
Η οικονομική κρίση θα ενισχύσει τον εθνικισμό σε όλη την ευρώπη και θα διώξουν τους ξένους. Δηλαδή τους έλληνες που ζουν σε χώρες της ΕΕ.
@javapapo - merci.
@dste - μέγιστε!
@dimitrisD - όντως η ξενοφοφία θα αυξηθεί παντού, και μέσα και έξω. Για τους Έλληνες έξω που έχουν δουλειά, κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται να εκδιωχθούν.
Σωστό το κείμενο, ακριβώς τα ίδια σκέφτομαι...
Παντρεμένος χωρίς παιδί, με διέξοδο προς Γερμανία (γλώσσα & συγγενείς), μάλλον θα την κάνω αργά ή γρήγορα.
Το μόνο που με απασχολεί είναι πως ενώ έχω δυνατότητες να εργαστώ στον χώρο των Η/Υ σε ευρύ φάσμα (όπως και έφτιαχνα έως πρόσφατα στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια), φοβάμαι πως στη Γερμανία μπορεί να καταλήξω σε φάμπρικα.
Αυτό μόνο με απασχολεί... Τίποτα άλλο...
Δυστυχώς δεν το παρακολούθησα.. Ξέρει κανείς εάν υπάρχει κάπου video/audio από το debate?
@bullgr
Δεν βλέπω λόγο να καταλήξεις στην φάμπρικα αν έχεις την γνώση και την ικανότητα να δουλέψεις στον τομέα που θέλεις
Προσωπικά, μετακόμησα Σουηδία (λόγω οικόγενειας). Είμαι εδώ 3 χρόνια, μιλάω ελάχιστα Σουηδικά. Δουλειά βρήκα μέσω σε 2 μήνες (μόνο με αγγλικά), στον τομέα που ήθελα και με πολύ καλές αποδοχές
Καλύ τύχη!
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το 80% το προβλημάτων στην Ελλάδα θα είχαν λυθεί με σωστή μηχανογράφηση και διασύνδεση συστημάτων. Γιατί ακριβώς η διαδικασία η ίδια σε αναγκάζει να λύσεις θέματα διαδικασιών & αρμοδιοτήτων, μειώνει την διαφθορά, αυξάνει την αποτελεσματικότητα, κτλ. κτλ.
Απόδειξη;
Έφυγε o @dste (ένας από τους κορυφαίος sysadmins) πριν τρία χρόνια και κατέρρευσε το σύστημα :-)
Just my thoughts....
καλύτερα δεν θα μπορούσα να τα γράψω !!!!
'Ενα μόνο θέμα στο "Για να μείνουμε..."...
να βλέπαμε μια αχτίδα αισιοδοξίας ή ανθρώπους σε σημαντικά πόστα (πολιτικά ή μη) που να μας δώσουν λίγο προοπτική...
χλωμό πολύ.....
We are a family of four, fortunately bilingual, and we're planning our escape for the end of this year. Sometimes i think that although i was raised to love and praise my country whenever and wherever i had the opportunity, my country has failed me more than anybody else... It saddens me to say this but Greece is an amazing place just for island hopping! Thank you for this wonderful post. I had to miss the debate... Is there anywhere we can find it on line?
Can i publish it on my fb wall?
@Elena. There is a video here:
http://www.intelligencesquared.com/greece/events/2011/spring/brain-drain
Post it on fb? Sure.
Άσχετο, παρακολουθώ το debate, και όσο τρελλά μεγάλος επιστήμονας και δάσκαλος είναι ο Παπαδημητρίου (δούλεψα μαζί του ένα 6μηνο), τόσο όχι καλός είνσαι σαν ομιλητής....
Χαιρετισμούς από το Γαλαξείδι Δημήτρη.
Σε εντόπισα από το άρθρο του Στούπα.
Εγώ έχω να προσθέσω τα δύο σέντσια μου στη συζήτηση, είναι όμως δύο πολύ φιλόδοξα σέντσια.
Οι λόγοι να μείνει κανείς - είναι ωραίο το μέρος, το κλίμα, το φαγητό και οι άνθρωποι έχουν παρόμοιες παραστάσεις - δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους από εμάς να ζήσουμε συχνοτιζόμενοι μόνο ξένους και όχι ομοεθνείς μας.
Οι λόγοι να φύγει - το στρεβλό σύστημα δημόσιας διοίκησης και το χρέος.
Συμπέρασμα, ο τοπός per se είναι καλός, το σύστημα διαχείρισης είναι λάθος.
Το πρόβλημα θα ήταν να συνέβαινε το αντίθετο!!!
Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη επανάσταση μετά τον τροχό και τη φωτιά - αυτό λέγεται διαδίκτυο.
Γιατί αποτελεί επανάσταση; - μα για πρώτη φορά είναι όλη η ανθρωπότητα ενωμένη μαζί.
Ποτέ πριν στην ιστορία οι άνθρωποι δεν ήταν όλοι ενωμένοι σε μία πλατφόρμα χωρίς τόπο.
Το paradigm shift είναι τόσο μεγάλο που τώρα γίνεται, σιγά, σιγά αντιληπτό.
Στην Ισλανδία, η οποία είναι μικρή χώρα και όλοι είναι connected, η επανάσταση έγινε πολύ πιο γρήγορα - έδιωξαν τους τραπεζικούς και τους πολιτικούς, δεν πλήρωσαν τα χρέη τους και τροποποίησαν το Σύνταγμα τους με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, μέσω facebook comments.
Το hive mind και στην Ελλάδα σιγά-σιγά οργανώνεται, βλέπε Αγανακτισμένους.
Το κλειδί εδώ είναι να μαζευτεί η κρίσιμη μάζα των σοβαρών 20-45 άρηδων η οποία θα κληθεί να δομήσει αλλά και να διαχειριστεί το σύστημα στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια και να φτιάξει μία αμεσοδημοκρατική race to the top κατάσταση ώστε να ξεκινήσουμε ν’ αλλάζουμε τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν.
Πιο συγκεκριμένα ,προτείνω να ξεκινήσουμε fora e-διαλόγου μέσω πλατφόρμων με αποδεδειγμένα πολύ καλό moderation όπως αυτή του slashdot ή του google moderator.
Η αρχική μαγιά των συμφορουμίτων του site σου είναι πολύ καλή, ας γράψει ο καθένας για τον τομέα που γνωρίζει καλά - εγώ ας πούμε θα γράψω για cutting edge αλλαγές στη δικαιοσύνη η οποία νοσεί βαρύτατα, αντλώντας στοιχεία από τη παγκόσμια εμπειρία.
Το σύστημα νοσεί βαρύτατα γιατί είναι γεροντοκρατικό - ας τους πετάξουμε έξω όλους μία ώρα νωρίτερα, προτείνοντας λύσεις οι οποίες να είναι έτη φωτός μπροστά από τα αναλογικά μυαλά τους!!!
Φιλικά,
Ντέμης
@Ntemis
Δεν έχει άδικο, αλλά η απορία μου είναι: Οι (ως τώρα) διοικούντες τα έκαναν μαντάρα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέρθει η χώρα σε αξιοπρεπή κατάσταση (αν γίνει ποτέ)
Το ερώτημα λοιπόν είναι, γιατί κάποιος στην ηλικία μου (35-40) θα πρέπει να φτύσει αίμα για να "ισιώσει" την Ελλάδα και να μην σηκωθεί και φύγει απλά (για να ζήσει μια καλύτερη / ξέγνιαστη ζωή);
@Ntemiann - Απόλυτα σεβαστές οι ιδέες σου, το θέμα είναι η υλοποίηση. Στην δουλειά μου έχω μάθει ότι ιδέες και το ταλέντο είναι απαραίτητο αλλά είναι μόνο το 5% της ιστορίας. Όλο το άλλο είναι σκληρή δουλειά. Πόσους ικανούς ξέρεις έτοιμους να τα αφήσουν όλα για να αφιερωθούν σε έναν τέτοιο σκοπό;
Εγώ προσωπικά έχω κάνει πολλές μικρές προσπάθειες να αλλάξω τον κόσμο γύρω μου. Κάτι λίγο νομίζω το έχω καταφέρει, αλλά επειδή είμαι απελπιστικά ρεαλιστής δεν τρέφω και μεγάλες ελπίδες.
Ωστόσο, θα σου έλεγα να ξεκινήσεις αυτή την προσπάθεια και αν υπάρχει traction θα δείξει. Το διαδίκτυο αλλάζει τον κόσμο.
@dste - Η όλη κατάσταση μου θυμίζει Intracom to 2002-2003. Είχε αρχίσει ήδη η πτώση και ότι και να έκανες δεν μπορούσες να αντιστρέψεις το κλίμα.
@dimitris stergiou
Φίλε Δημήτρη, το διαδίκτυο είναι ο απόλυτος καταλύτης.
Η πληροφορία διαχέεται αμέσως.
Δύο παραδείγματα:
1. Το Μεσοπρόθεσμο
Υπό προ-διαδικτύου συνθήκες, δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι τι συνεπάγεται.
Σε μία κιόλας ημέρα είχαν circulari-στεί mails με πολύ καλές αναλύσεις και σχολιασμό ανά άρθρο και έγιναν memes!!!!
2. Human Heuristic Algorithm
Ουσιαστικά λόγω της διάχυσης της πληροφορίας, όλες οι δυνατές απόψεις και λύσεις εκφράζονται, δοκιμάζονται και ενσωματώνονται ή απορρίπτονται πολύ πιο γρήγορα.
Παλαιά θα κάναμε χρόνια να δοκιμάσουμε και να απορρίψουμε τις λάθος επιλογές
Βάσει των παραπάνω, to point μου είναι το εξής :
1. Λόγω του διαδικτύου είμαστε όλοι ενωμένοι και η πληροφορία διαχέεται αμέσως
2. Το ίδιο το μέσο αλλάζει τα πράγματα από centralised σε decentralised δομές - βλέπε δισκογραφικές-jamendo, traditional media-blogs and now politics, direct democracy vs party system etc
3. Ο λόγος που γίνεται η μετάβαση είναι διότι οι moderated πολλοί αποφασίζουν καλύτερα από έναν μόνο, όσο καλός να είναι και αυτός
4. Κλασικό παράδειγμα τα μυρμήγκια - επειδή έχουν τη δική τους βερσιόν του ίντερνετ (φερομόνες), καταφέρνουν να επικοινωνούν και να αλληλοργανώνονται σε τεράστιες για το μέγεθος τους δομές και να πετυχαίνουν τρομερές συνέργειες (i.e. πλούτος για όλους) χώρίς κεντρικές εξουσίες
Τώρα η ανθρωπότητα (πλέον 2.5 δις είναι connected) και αρχίζει να γίνεται hive mind (real time communication, twitter google+, gacebook, etc) - εσύ είσαι στη Σουηδία, εγώ στο Γαλαξείδι, ποτέ παλαιότερα δεν θα είχαμε meeting of minds και μάλιστα να αλλάζουμε τόσο information, τόσο γρήγορα, έυκολα και δωρεάν!
Ergo, δεν θέλει πολύ χρόνο ούτε πολύ κόπο - οι νέοι, μη λαμόγια, technological-savvy people πρέπει να δημιουργήσουν την e-κκλησία του Δήμου και να δώσουν το race to the top παράδειγμα.
Όπως λέει και ο φίλος ο Ανδρεάδης, τα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν εύκολα και απλά με ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
Και για να μας ανέβει λίγο το ηθικό - η χώρα είναι όντως πάμπλουτη - από το Wikipedia:
QUOTE
Greece's purchasing power-adjusted GDP per capita is the world's 25th highest. According to the International Monetary Fund it has an estimated average per capita income of $29,882 for the year 2009,[43] a figure slightly higher than that of Italy and Spain.
UNQOUTE
Όλα αυτά τα νούμερα δεν υπολογίζουν και την μαύρη οικονομία.
Όλες αυτές τις δυνατότητες τις επιδεικνύει η Ελλάδα με την τρομερή κακοδιαχείριση η οποία έχει γίνει 30 χρόνια.
Κλείνω με αυτό - συνέντευξη χειρουργού, πρώην υπουργού Παιδείας στο Hong Kong - δείτε πόσο απλά και ωραία, με σοφές λύσεις έλυσε το πρόβλημα - http://www.tovima.gr/science/article/?aid=407768 - είναι super-inspiring.
Πιστεύω ότι και εμείς μπορούμε να το κάνουμε - έχω βαρεθεί τους γεροντοκράτες να ακολουθούν γελοίες, ανεφάρμοστες, a priori παράλογες λύσεις και γι’ αυτό το λόγο είμαι βέβαιος ότι μόλις αναλάβει το hive mind θα γίνει τρομερό acceleration των αλλαγών.
@Demis
Δεν διαφωνώ καθόλου με αυτά που γράφεις, έχεις απόλυτο δίκιο ότι η τεχνολογία βοηθάει. Από την άλλη όμως, ΜΟΝΟ με την τεχνολογία δουλειά δεν γίνετε (πρόσφατο παράδειγμα η Αίγυπτος / Λιβύη - η τεχνολογία βοήθησε να οργανωθεί ο κόσμος, αλλά αν δεν έβγαινε στον δρόμο δεν θα άλλαζε κάτι)
Η εμπειρία μου ως τώρα λέει ότι στην Ελλάδα όλοι είμαστε κάργα πρόθυμοι για αλλαγές ΑΡΚΕΙ να ξεκινήσουν από τον διπλανό μας και όχι από εμάς
Η δική μου άποψη είναι ότι το χάλι πλέον δεν μαζεύετε (γιατί κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα πληγεί από το μάζεμα). Γιαυτό νομίζω ότι μια χρεωκοπία ΙΣΩΣ να έστρωνε την χώρα λίγο..
Για να μιλήσω και λίγο τεχνολογικά, μερικές φορές το PC σου, όσα reboot ή restore και να κάνεις δεν στρώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ένα re-install σε σώζει...
Κορυφαιο ποστ!!
Και ο ορισμος της απογοητευσης μου ειναι οταν καποιοι πιστευουν οτι "το χρέος αυτό το οφείλουμε ακριβώς επειδή έχουμε μεγαλώσει σε αυτή την χώρα και έχουμε επωφεληθεί των υπηρεσιών της." Γελαω για να μην βαλω τα κλαματα... Το επομενο βημα ειναι να πιστεψουν και τον Π@γκ@λο που ειπε οτι μαζι τα φαγαμε...
Sorry για την καθολου δημιουργικη σατυρα αλλα δεν αντεξα.
Δημήτρη έχω αναδημοσιεύσει το post σου εδώ: http://www.stayorgo.gr/tabid/55/g/posts/t/5/Meno-e-pheugo---Apo-to-blog-tou-Demetre-Andreade.aspx
Μια και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν έχεις αντίρρηση σε παρακαλώ ενημέρωσέ με.
Για όποιον ενδιαφέρεται για forum συζήτησης σχετικά με το δίλημμα του "μένω ή φεύγω", ας επισκεφθεί το παραπάνω, είναι μια δική μου καινούρια προσπάθεια και χρειαζόμαστε κοσμο, όπως ο Βαγγέλης, για να παραθέσει τις απόψεις του.
@Gyromyristis np
Post a Comment