Sunday, November 22, 2009

Devoxx - 913

913 ευρώ ήταν τα έξοδα μου για ένα τριήμερο στην Αμβέρσα και αυτό τα περιλάμβανε όλα: αεροπορικά, ταξί/λεωφορεία, φαγητό, ξενοδοχείο, πρόσβαση στο διαδίκτυο και συμμετοχή στο Devoxx.

Μπορώ να γράψω πολλά για τις εντυπώσεις μου από το συνέδριο αλλά σε αυτό που θέλω να επικεντρωθώ είναι το χαρακτηριστικά μικρό ποσό που χρειάζεται κάποιος για να έχει την ευκαιρία να δει και να μιλήσει από κοντά με ομιλητές παγκόσμιας εμβέλειας, να καταλάβει που πάνε τα πράγματα, να μάθει από εμπειρίες άλλων, να συζητήσει για τεχνολογία, να ζήσει το όνειρο έστω και για λίγο.

Στα δύσκολα, σε καιρούς ύφεσης, κόβεις από τα περιττά για να επενδύσεις στα απαραίτητα. Δεν κοιτάς μόνο τα προβλήματά σου, σχεδιάζεις και επενδύεις στο μέλλον σου.

Το λυπηρό στην όλη κατάσταση ήταν ότι μεταξύ 2500 συνέδρων κατάφερα να συναντήσω δύο μόνο άλλους Έλληνες στο συνέδριο, συνήθεις ύποπτοι και οι δύο. Και πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπήρχαν άλλοι, γιατί όταν υπάρχουν έρχονται και με βρίσκουν.

Συνολικά λοιπόν 3 άτομα βρέθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, μία χώρα με εκατοντάδες Java Developers, επαγγελματίες, decision makers, μαθητές αλλά και πολλές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιο, κτλ. που δραστηριοποιούνται στον χώρο που αναπτύσουν σε Java ή που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες.

3 στους 2500, ή 0.12%. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί χοντρικά το 2.86% της Ευρωπαϊκής ένωσης (10m στα 350m) αυτό σημαίνει ότι η εκπροσώπησή μας στο συνέδριο ήταν λιγότερο από 1/20 από αυτό που θα έπρεπε να μας αναλογεί.

1/20 είναι το ψηφιακό μέρισμα που διεκδικούμε. Μάλλον τόσο μας αξίζει.

Καληνύχτα και Καλή Τύχη.

/Δημήτρης

No comments: