Monday, April 02, 2007

To Google προσθέτει horizontal partitioning δυνατότητες στο Hibernate

Το Google είναι γνωστό για το μέγεθος των δεδομένων που διαχειρίζεται όσο και τα έργα του 20% που ενθαρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω σε οποιοδήποτε θέμα της επιλογής τους. Ένα τέτοιο project είναι το Shards που προσφέρθηκε από το Google στο Hibernate για να γίνει opensource κάτω από την ομπρέλλα του JBoss/Redhat.

Το Hibernate Shards προσθέτει horizontal partioning δυνατότητες στο πολύ γνωστό Hibernate (Object Relational Mapping) tool. Με λίγα λόγια, την δυνατότητα να κατανέμεις/διαχειρίζεσαι πολύ μεγάλους όγκους δεδομένων σε ένα σύνολο από βάσεις που υλοποιούν το ίδιο σχήμα. Τα δεδομένα μοιράζονται under-the-hood στις κατανεμημένες βάσεις με κάποια κριτήρια και μπορούν να αναζητηθούν με παραλληλο τρόπο σαν να είναι μία μοναδική βάση.

Σε ένα βαθμό υποκαθιστά αντίστοιχες λειτουργίες που συνήθως προσφέρονται από τους database vendors με το ανάλογο (εξωφρενικό συνήθως) κόστος.

Φυσικά το project έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, αλλά η ενσωμάτωσή του στο middleware portfolio του JBoss του δίνει άλλες προοπτικές και επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την δυναμική του opensource.

(ή άλλος ένας λόγος για να εκνευρίζουμε τον Larry...)

1 comment:

past said...

Το πρόσεξα την περασμένη εβδομάδα στο site του hibernate και εντυπωσιάστηκα. Ίσως μάλιστα το δοκιμάσω και σε ένα project σύντομα. Good stuff!