Friday, February 08, 2013

Το Εγκληματικό Έλλειμμα Μηχανοργάνωσης στην Ελλάδα

Διάβασα στα γρήγορα την συνέντευξη του Γ.Πολίτη όπου επιλέξει αναφέρεται:
Αυτήν τη στιγμή, δεν συντρέχει κίνδυνος επανόδου στη δραχμή, εκτός και αν δοκιμαστεί σε ακραίο βαθμό η κοινωνική συνοχή. Τα χειρότερα είναι πίσω μας και τα δύσκολα μπροστά μας, με την έννοια ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που θα καταστήσουν ανοικτή και ανταγωνιστική την οικονομία.

Η σημαντικότερη αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, είναι η μηχανοργάνωση του κράτους και η απλοποίηση δομών και διαδικασιών. Οι μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί, μένει να προσαρμοστεί και το κράτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Πρέπει να μικρύνει το κράτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτές οι δύο παράγραφοι τα λένε όλα:
  • Η δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
  • Οι διαρθωτικές αλλαγές είναι το κλειδί για την μετατροπή της οικονομίας.
  • Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί το κράτος (και να μειωθούν/σταθεροποιηθούν οι φόροι θα πρόσθετα).
  • Πρέπει, επιτέλους, να μηχανογραφηθεί το κράτος!
 Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι το χρυσό δισκοπότηρο της Ελληνικής Αναγέννησης. Ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίας πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα, γιατί τα περισσότερα προβλήματα της Ελληνικής πραγματικότητας προέρχονται από την έλλειψη μηχανογράφησης:
  • Έλλειψη καταγραφής στοιχείων και παρακολούθησης προυπολογισμών;
  • Νησιά πληροφορίας, δεκάδες μητρώα, απουσία επικοινωνίας συστημάτων και διασταυρώσεων;
  • Άχρηστες διαδικασίες τις οποίες θα εκμηδένιζε η αναγκαστική ανάλυση συστημάτων κατά την μηχανογράφησή του.
  • Διαφθορά, αναποτελεσματικότητα, αναξιοκρατία, παραλογισμός.
Το λέω χρόνια αλλά το πιστεύω,  όλα τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κατά βάση προβλήματα πληροφορικής. Λύσε αυτό και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Βέβαια όπως ξέρουμε, ένα σωστό σύστημα για να αναπτυχθεί θέλει χρόνο και χρήμα και γνώση και ταλέντο και προπάντων διάρκεια. Η μηχανογράφηση είναι μία διαρκής διαδικασία και θα πάρει χρόνια να έρθουμε σε ένα καλό σημείο. Αλλά πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε και κυρίως να κινητοποιήσουμε όλο αυτό το ικάνο ανθρώπινο δυναμικό, τους ανθρώπους και τις εταιρείες εκείνες που καταλαβαίνουν από τεχνολογία.

Πάρτε το παράδειγμα των Δημάρχων και των άχρηστων συντριβανιών όλα αυτά τα χρόνια που στοιχειώνουν τις χιλιάδες πλατείες που στρώνονται και ξαναστρώνονται με πλάκες κάθε παραμονή εκλογών. Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν και τα έργα Πληροφορικής διαχρονικά στην Ελλάδα. Σαν συντριβάνια εντυπωσιασμού και χρηματισμού. Ένα συντριβάνι είναι άχρηστο όμως χωρίς σκοπό ύπαρξης, εξασφαλισμένα πάγια λειτρουργικά έξοδα και προπάντων συντήρηση. Διαρκή συντήρηση.

Το ξαναλέω λοιπόν για να το χωνέψουμε:
 Όλα τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κατά βάση προβλήματα πληροφορικής. Λύσε αυτό και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

/Δημήτρης

4 comments:

Konstantinos Boukouvalas said...

Έτσι ακριβώς είναι. Πιστεύω βέβαια πως ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν ακόμα ένα-δυο πράγματα.

Ένα είναι η λύση μηχανοργάνωσης να συνδυαστεί με τα κατάλληλα συστήματα διαχρονικής μαζικής ασφαλούς αποθήκευσης δεδομένων. Στη νέα ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο να χαθούν - μεταφερθούν - αντιγραφούν - καταστραφούν στιγμιαία πολλά δεδομένα με αποτέλεσμα την καταστροφή του συστήματος μηχανοργάνωσης. Οι διάφορες λύσεις backup που έχουν εφαρμοστεί κατα καιρούς μπορεί να αποδεικνύονται με την πάροδο του χρόνου ανεπαρκείς λόγω της... φυσικής και της χημείας του μέσου αποθήκευσης (βλ. κασέτες, cd, κίνδυνος μαγνήτισης/απομαγνήτισης).

Γι' αυτό λοιπόν καταλήγει κανείς στο λογικό - επίσης - συμπέρασμα πως θα πρέπει η Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας να αντιμετωπιστεί με συντόμευση διαδικασιών παντός είδους καταργώντας χιλιάδες θέσεις ελέγχου.

Αλλά εφ' όσον αυτό ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει έλλειμα φυσικής ασφάλειας, καταλήγει κανείς πως θα πρέπει ένα σωστό σύστημα μηχανοργάνωσης, μαζί με την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων και την επαρκή αλλά όχι καταχρηστική μείωση κάποιων διαδικασιών να συνδυαστεί και με μια εκ νέου ολική ανανέωση της... κλασσικής γραπτής απογραφής όπως ακριβώς γινόταν από την αρχαιότητα εως και την εποχή των διάτρητων καρτών.

Γιατί ναι μεν μπορεί να είναι κοπιαστικό και σαφώς πιο χρονοβόρο από τις ψηφιακές διαδικασίες αλλά η απώλεια δεδομένων περιορίζεται στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμός, φωτιά, πλυμμήρα) από τις οποίες όμως και πάλι μπορεί... κάτι να σωθεί.

Ένας σκληρός δίσκος είναι δυσκολότερο να επιβιώσει μιας φωτιάς ή ενός σεισμού σε σχέση με ένα βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων/εξερχομένων.

Τα παραπάνω δε θα πρέπει να μας απομακρύνουν βέβαια από τον αρχικό στόχο που είναι η πληροφορική οργάνωση της χώρας. Διότι με μια σωστή πληροφορική οργάνωση αναδεικνύονται και τα πραγματικά ζητήματα του πολιτεύματος όποιο και αν είναι αυτό, οπότε μπορεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να ασκήσει πραγματική πολιτική αντί να ασχολείται με τα "επι της διαδικασίας"...

Dimitris Andreadis said...

@Konstantine για το θέμα της ασφαλούς νομίζω ότι σίγουρα υπάρχουν λύσεις, multiple copies, private clouds, disaster centers, κτλ. Δεν νομίζω ότι paper-copies σου δίνουν κάποιο ιδιαίτερο avantage.

Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να είναι κομμάτι των προδιαγραφών/σχεδίασης ενός συστήματος.

Αλλά νομίζω δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Αρκεί να αντιγράψουμε το σύστημα κάποιας χώρας που είναι πιο μπροστα από εμάς.

Πρόσφατα επισκέφτηκα το disaster center της αρχαιότερης επενδυτικής τράπεζας της Γενεύης, αρκετά πατώματα κάτω από την Γη. Δεν είδα ίχνος χαρτιού :-)

xenofon said...

Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν και τα έργα Πληροφορικής διαχρονικά στην Ελλάδα. Σαν συντριβάνια εντυπωσιασμού και χρηματισμού. Ένα συντριβάνι είναι άχρηστο όμως χωρίς σκοπό ύπαρξης, εξασφαλισμένα πάγια λειτρουργικά έξοδα και προπάντων συντήρηση. Διαρκή συντήρηση.

Αγαπητέ Δημήτρη,

ακριβώς αυτό που λες παραπάνω αποδεικνύει ότι είναι - τουλάχιστον επίσης - πρόβλημα του management δηλ. της πολιτικής.

Προσωπικά πιστεύω ότι τώρα είναι ο καιρός να αναμυχθούμε και εμείς, τα geeks της διασποράς στο παιχνίδι που παίζεται κάτω. Τώρα που αυτοί δεν μπορούν παρά να στραφούν σε ξένες αγορές, χρειάζονται και αυτούς από εμάς, που εργάζονται ή έχουν και δικές τους επιχειρήσεις πληροφορικής έξω.

Νομίζω, ότι και εσείς Δημήτρη, μπορείτε και πρέπει να πέξετε ένα ενεργό ρόλο.

Ξενοφών Γρηγοριάδης
Βόννη

kapamaru said...

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

Ας φτιαχτει το http://bugzilla.gov.gr και ας ελπίσουμε ότι σιγα σιγα τα πράματα θα πάρουν τον δρόμο τους :-)

Νικος Ζαχαριουδακης