Friday, May 27, 2011

Το Τέλος του Κόσμου όπως τον Γνωρίζουμε

Αυτό το μπλογκ έχει σαν κύριο αντικείμενο θέματα τεχνολογίας, ανοιχτού λογισμικού, κτλ. Σπάνια γράφω για άλλα θέματα, απλά σήμερα νιώθω την ανάγκη να μιλήσω. Είναι τρομερά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και περισσότερο άσχημα αυτά που θα συμβούν, αλλά τολμώ να πώ ότι σε έναν σημαντικό βαθμό ήταν προβλέψιμα.

Μου κάνει φοβερή εντύπωση η ανευθυνότητα του πολιτικού συστήματος και η ανυπαρξία ηγετών. Οικονομολόγος δεν είμαι, ούτε ειδικός, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβεις τι πάει στραβά στην Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία φιλελεύθερη στρατηγική για να βγεί από το τέλμα, αλλά όχι ευχολόγια τύπου Ζάπειου ΙΙ. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να μειωθούν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να γίνει αυτό που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί φοβούνται να πουν και τρέμουν να κάνουν: να μειωθεί σημαντικά το μέγεθος και η επιρροή του Δημοσίου:
  • Να κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί και να απολυθεί ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων. Να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται και να βγούν στην ελεύθερη αγορά να βρούν τον δρόμο τους.
  • Να ανακεφαλαιωθούν όλες οι συντάξεις με βάση τις εισφορές στις οποίες βασίστηκαν και τα λεφτά που μπορεί να αντέξει το κράτος και τα ταμεία.
  • Να πουληθεί οτιδήποτε δεν είναι στρατηγικής σημασίας και δεν παράγει σημαντικά έσοδα.
  • Να ανοίξουν πραγματικά τα κλειστά επαγγέλματα κάθε είδους και οι αγορές, να καταργηθούν ελάχιστες αμοιβές, πλαφόν, κτλ.
  • Γενικώς, να φύγει το κράτος από την μέση να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να ανασάνει και τους ανθρώπους να πάρουν πρωτοβουλίες και τις τύχες στα χέρια τους.
Όλα τα άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες. Οι εξελίξεις μας προσπερνούν ταχύτερα από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο, μέχρι το σύστημα να καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος.

Οι ξένοι δανειστές μας έχουν βαρεθεί και είναι οριακά στο σημείο που θα αποφασίσουν να πάρουν τις χασούρες τους και να μας αφήσουν στην μοίρα μας. Βαυκαλιζόμαστε με το σενάριο της αμοιβαίας καταστροφής ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε άλλα χαρτιά να παίξουμε. Το πιστόλι είναι στο τραπέζι αλλά σημαδεύει εμάς.

Είναι σκληρά αυτά που χρειάζονται και δεν τα λέω ελαφρά την καρδία καθώς αγαπημένοι μου άνθρωποι είναι από τους πρώτους που θα πληγούν. Αλλά πρέπει να το χωνέψουμε ότι συνολικά σαν λαός θα γίνουμε φτωχότεροι γιατί πολύ απλά έχουμε ήδη χρεωκοπήσει.

Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι μπόρα είναι θα περάσει και κάποια μαγική λύση θα βρεθεί. Έχουμε μία δύσκολη δεκαετία μπροστά μας στην οποία αν δουλέψουμε σκληρά και είμαστε τυχεροί μπορεί και να επιστρέψουμε στο σημείο που είμασταν όταν ξεκίνησε η πτώση.

Αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο. Γιατί αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε να μας πάρει όλους ο διάολος και να γυρίσει η χώρα 50 χρόνια πίσω. Δεν είναι μόνο το δικό μας μέλλον που υποθηκεύεται, είναι και των παιδιών μας και των εγγονιών μας.

Είναι απολύτως αναγκαίο, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος του. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συμφωνήσουν τώρα σε ένα σχέδιο δράσης. Αυτό ή να ξεκουμπιστούν και να πάνε σπίτια τους.

/Δημήτρης Ανδρεάδης

10 comments:

Γιώργος said...

Συμφωνώ με τις λύσεις που αναφέρεις.

Όμως, τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χειροτερεύουν τα πράγματα προτού τα βελτιώσουν. Οπότε, ακόμα και αν γίνουν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την υπομονή να περιμένουμε για τα θετικά τους αποτελέσματα.

Ελπίζω να γίνουν, πάντως...

Panos Konstantinidis said...

Κάθε χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζει. Για να έχουμε υπεύθυνο πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνουμε πρώτα πολίτες, και όχι πελάτες όπως είμαστε τώρα. Για να επέλθει αλλαγή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, και αυτό είναι το δυσκολότερο.

Spyros Doulgeridis said...

Χαρηκα που ακομα ενας ανθρωπος εβαλε ενα ληθαρακι στην ελπιδα. Τι πρεπει να γινει ειναι μεγαλη συζητηση.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μας λειπουν ιδεες, μυαλα κτλ. Μας λειπει ΕΝΟΤΗΤΑ. Απο μικρους μας μαθαινουν να διαφωνουμε. Και ενω μπορει να συμφωνουμε σε ενα 90% με καποιον αλλο, προτιμουμαι για αυτο το 10% νατα σπασουμε. Μηπως αυτο ειναι το μονο που πρεπει να διορθωσουμε?

@Πανος
Εχεις απολυτο δικιο αλλα ... μεχρι να γινει ο Ελληνας πολιτης τοτε ...

Dimitris Andreadis said...

@George - ναι, ακόμα και με μέτρα/τομές θα χειροτερεύσει προτού βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά όπως πάμε τώρα απλά χειροτερεύει με αυξανόμενο ρυθμό.

@Panos - συμφωνώ, όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη, ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.

@Spyros - μεγάλη υπόθεση η συνεργασία, στο "Ελλάντα" παραδοσιακά ο καθένας για την πάρτη του.

Dimitris D said...

Προφανώς όταν λέμε άχρηστους οργανισμούς εννοούμε τα ΑΕΙ-ΤΕΙ-Σχολεία, αφού εκεί εργάζονται οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το κράτος έχει βάλει χέρι στα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χρήματα παίχτηκαν στο χρηματιστήριο και στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

«να φύγει το κράτος από την μέση» = Γνωστό σύνθημα των ΑναρχοΚαπιταλιστών.
Αν φύγει το κράτος από την μέση πως θα ξεχρεώσει;
Με αυτό το σκεπτικό οι τράπεζες πρέπει άμεσα να επιστρέψουν τα 110 δις ευρώ στο κράτος.

Τα πράγματα είναι πολύπλοκα, οι συνθηματικές απλοϊκές προτάσεις μικροσυμφερόντων δεν λειτουργούν.

Dimitris Andreadis said...

@Dimitris D - κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς αντικείμενο, ναι. Πιο πολύ είμαι υπέρ της απόλυσης αργόσχολών ανεξαρτήτως υπηρεσίας. Στην σχέση σου με το Δημόσιο δεν έχεις εντοπίσει εκατοντάδες τέτοιους;

Τα λεφτά των ταμείων πάνε, μας τα έφαγαν κυριολεκτικά. Το δίκαιο είναι να πάρει ο καθένας ανάλογα με αυτά που έδωσε, με κάποιο μινιμουν και στον βαθμό που αντέχει το κράτος. Είναι δυνατόν ένας που έχει δώσει 100 (ή καθόλου) να παίρνει την ίδια περίπου σύνταξη με έναν που έχει δώσει 1000; Είναι ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

ΑναρχοΚαπιταλιστές οι Φιλελεύθεροι; Μπορείς να αφήσεις τις ταμπέλες και να υποδείξεις στην πράξη το πρότυπο ποιας χώρας πρέπει να ακολουθήσουμε;

Πραγματικά πιστεύεις ότι το κράτος θα ξεχρεώσει με περισσότερο κράτος; Ακόμα και η Κούβα βγήκε από αυτό το τριπάκι.

Για τις τράπεζες μην ανησυχείς, σε λίγο θα γίνουν όλες δημόσιες όπως πάμε και το Κράτος δεν θα έχει να πληρώσει τα βασικά. Ή αν θα πληρώνει, αυτό θα είναι με κάποια υποτιμημένη αξία.

Τα πράγματα είναι πολύπλοκα όπως λές, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι απλός. Αν δεν ξέρεις που πάς, πώς θα φτάσεις εκεί;

Επίσης, ενδιαφέρομαι να μάθω τι προτείνεις για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Φιλικά

Panos Konstantinidis said...

@Dimitris D

> «να φύγει το κράτος από την μέση» = Γνωστό σύνθημα των ΑναρχοΚαπιταλιστών.

Έχεις μπερδέψει τα συνθήματα. Το να φύγει το κράτος από τη μέση εννοείται σε οικονομικό επίπεδο (να πάψει δηλαδή να ρυθμίζει τις οικονομικές συναλλαγές), καμία σχέση με τους αναρχοκαπιταλιστές.

Unknown said...

Αυτοί οι αξιωματικοί μονόδρομοι σε έναν κόσμο όπου τα πάντα ρει πολύ μου αρέσουν.
Δείχνουν πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο κόσμος αν μη τι άλλο.

javapapo said...

πολυ ωραία άποψη, συμφωνώ 100%. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες πιο πολλές - τέτοιες φωνές. Λίγος ρεαλισμος ή μάλλον πραγματισμός μας χρειάζεται και η αληθεια είναι ότι κλείνουμε τα μάτια μας.

Θοδωρής said...

Το πρόβλημα δεν είναι "το σύστημα", "η πλουτοκρατία", το προλεταριάτο" κ.λ.πές πομπώδεις εκφράσεις. Το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Οι απόψεις του editor με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ως άνθρωπο, πολίτη, εργαζόμενο ΚΑΙ οικονομολόγο.
Γιώργο, όντως "τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χειροτερεύουν τα πράγματα προτού τα βελτιώσουν", ωστόσο είναι γνωστό ότι ομελέτα δεν γίνεται αν δεν σπάσεις αυγά.
Πάνο, όντως "Κάθε χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζει", είναι γνωστό από την αρχαιότητα, τό 'χε πει κι ο Ισοκράτης πως "το της όλης πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσι".
Σπύρο, ούτε ιδέες μας λείπουν, ούτε μυαλά, ούτε ενότητα. Δες πως γίνονται μια γροθιά άνθρωποι διαφορετικών πεποιθήσεων, διαφορετικού οικονομικού status, διαφορετικής ηλικίας, φύλλου κλπ. μόλις θιγεί η τσέπη τους. Αυτό που λείπει είναι η ηθική ωριμότητα που απαιτείται για να βάλει κανείς το κοινωνικό καλό πάνω από το ατομικό συμφέρον.
Dimitris d. δεν συνάντησες ποτέ σου άχρηστους δασκάλους/καθηγητές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εφοριακούς κλπ.κλπ.κλπ.; Αυτοί λοιπόν ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ! Σεβάσου τις κρατήσεις σου, απαίτησε να πιάσουν τόπο.
Κοινωνικός κανιβαλισμός θα μου πεις. Ίσως. Ίσως και μια ύστατη προσπάθεια να αποτινάξουμε από πάνω μας τα τσιμπούρια (=παράσιτα) που μας πίνουν το αίμα ενώ προσπαθούμε να ανέβουμε τον ανήφορο φορτωμένοι τα δικά μας βάρη και σέρνοντας παράλληλα και το κάρο των συνταξιούχων που δικαίως ή αδίκως πήραν σύνταξη στα 50 ή 45 ή 40.
Τέλος, προβληματίζομαι, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται ντροπή να καταγγείλω το γείτονα που απασχολεί λαθρομετανάστη για να του καθαρίζει το σπίτι ή να του βάφει τα κάγκελα μεγεθύνοντας έτσι τα προβλήματα και της λαθρομετανάστευσης και της φοροδιαφυγής (μαύρη εργασία) και της εισφοροδιαφυγής. Γιατί να θεωρείται ντροπή να καταγγείλω τον υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, ψυκτικό κλπ. που βγάζει άλλον ένα μισθό κάνοντας μερεμέτια χωρίς να φορολογείται, ή τη δασκάλα που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα (μαύρα πάντα) πολλές φορές παραμελώντας την κύρια απασχόλησή της για την οποία πληρώνεται από εμένα κι εσένα.
Και να μην θεωρείται ντροπή η απάθεια, η ανοχή, ο σταρχιδισμός;
Έχουμε καταλάβει ότι αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος;