Sunday, March 23, 2008

1ο Συνέδριο Κοινοτήτων και ομάδων ΕΛΛΑΚ - Σχόλια

Το 1ο fosscomm έφτασε στο τέλος του και νομίζω ότι τώρα είναι μία καλή στιγμή να γράψω μερικά σχόλια/σκέψεις.

Αρχικά, μπράβο για τη διοργάνωση και το όλο concept. Το να φέρεις κοντά φαινομενικά ασύνδετες ομάδες και να μάθεις με τι ασχολείται ο καθένας στον χώρο του ανοιχτού λογισμικού είναι σημαντικό γιατί ακριβώς δεν ξέρεις τι συνέργειες μπορεί να προκύψουν. Το ανοιχτό λογισμικό αποτελεί πάνω από όλα μία προσπάθεια επικοινωνίας και τα συνέδρια συνεισφέρουν στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης. Εύχομαι το συνέδριο αυτό να γίνει θεσμός, και του χρόνου να δούμε νέα άτομα να παρουσιάζουν καινούργια έργα και ιδέες.

Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να γύρισε σπίτι με κάποια action-points για πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Ένα από τα πολύ απλά action-points για μένα, είναι να πεταχτώ μία Παρασκευή στα workshops του Πανεπιστήμιου Πειραιά να τους δείξω πως στήνεις, χρησιμοποιείς και ενδεχόμενα επεκτείνεις έναν JBoss μέσα σε μερικά λεπτά. Κάποιος μου σφύριξε ότι τα κακόμοιρα παιδιά ταλαιπωρούνται με WebSphere (έλεος :-) ).

Επίσης να τονίσω ότι η ιδέα του live streaming ήταν εξαιρετική. Το Σάββατο δεν κατάφερα να έρθω στο συνέδριο λόγω baby-sitting, ωστόσο μπόρεσα να παρακολουθήσω τις περισσότερες ομιλίες on-line. Αν δεν υπήρχαν και τα ψιλο-κολλήματα λόγω wi-fi, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Τέλος, πέρα από την συνεργασία των κοινοτήτων, αυτό που θέλω να δω είναι να βρεθούν τρία, τέσσερα, πέντε νέα παιδιά να κινητοποιηθούν από αυτά που είδαν και να αρχίσουν να συμμετέχουν σε κάποιο έργο ανοιχτού λογισμικού, οποιοδήποτε. Αν γίνει αυτό νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας (για την ώρα :)

No comments: