Thursday, November 05, 2009

Spinellis Power!!!

Ήταν εχτές το βράδυ την ώρα που τελείωνα την προετοιμασία της παρουσίασης μου για το ICT Forum όταν σε κάποιο διάλειμα micro-surfing πέτυχα την ανακοίνωση για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων. Σκανάρω στα γρήγορα την λίστα με τα ονόματα και γυρίζω στην δουλειά μου. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα και μέσα στην θολούρα μου (περασμένες δύο το βράδυ) ένα background thread πετάει RuntimeException. Αν ήμουν native κώδικας θα είχα κάνει core-dump. O εγκέφαλος μου αναγνωρίσε ένα όνομα στην λίστα:
"Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Σπινέλλης Διομήδης"
Ήταν το ίδιο όνομα που ανακάλυψα το 1990 σε αρχεία του διαγωνισμού IOCCC που είχα κατεβάσει από κάποια BBS (δεν είχαμε Internet στο σπίτι τότε) και μελετούσα για να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου σε C. Ελληνικό όνομα νικητής στον διαγωνισμό, και μάλιστα δύο φορές (τότε) και με πολύ πρωτότυπα entries. Ζήτω η Ομογένεια, σκέφτηκα και αισθάνθηκα Εθνικά υπερήφανος για τους Έλληνες που φαντάστηκα ότι πρέπει να διαπρέπουν στο εξωτερικό...

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και το όνομα του Διομήδη Σπινέλλη εμφανίστηκε πολλές φορές στο ραντάρ μου. Πότε μέσω αναφορών από τρίτους, πότε μέσω δημοσιεύσεων. Άλλοτε μέσω κάποιων από τα πολλά έξυπνα tools και utilities που έχει γράψει. Και τα τελευταία χρόνια, μέσα από το blog του, τα βιβλία του, τα άρθρα του στην ΙΕΕΕ στήλη Tools of the Trade, αλλά κυρίως μέσα από την συστηματική προσέγγιση του σε θέματα ποιότητας κώδικα και ανοιχτού λογισμικού, περιοχές που κατεξοχήν με ενδιαφέρουν.

Χωρίς να γνωρίζω λοιπόν καθόλου τον Άνθρωπο, αλλά κρίνοντας αποκλειστικά και μόνο από το έργο του (και με τον κίνδυνο να κριθώ ο ίδιος), δεν μπορώ παρά να περιλάβω τον Διομήδη Σπινέλλη στην πολύ ιδιαίτερη και εξαιρετικά σπάνια κατηγορία ανθρώπων που κατέχουν το αντικείμενό τους σε βάθος, καταρρίπτοντας το αξίωμα: "Those who can, do. Those who can't, teach". Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι "μάχιμοι" ακαδημαϊκοί στην Ελλάδα πρέπει να μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Το 2004 ξεκίνησα να δηλώνω ότι:
"το ADSL είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη για το Ανοιχτό Λογισμικό στη Ελλάδα"
Από εδώ και στο εξής νομίζω ότι θα το αλλάξω σε:
"Ο Διομήδης Σπινέλλης στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη για το Ανοιχτό Λογισμικό στην Ελλάδα"
Πέρα από καλή δύναμη, του εύχομαι επίσης να εξακολουθεί να βρίσκει λίγο χρόνο για hacking για να μην χάσει την φόρμα του (και εμείς τα ενδιαφέροντα άρθρα του).

/Δημήτρης

4 comments:

javapapo said...

το μόνο που ελπίζουμε είναι να τον αφήσει το σύστημα να κάνει την διαφορά.

HaPagan said...

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω για ένα εξάμηνο τον dspin (έτσι τον γνώρισα εγώ...) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά τη διδασκαλία του μαθήματα "Γλώσσες Προγραμματισμού 1".

Πρωτοετής τότε δεν είχα μέτρα σύγκρισης αλλά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος διδασκαλίας του και το πόσο απλός ήταν. Όσο περνούσαν τα χρόνια, καταλάβαινα όλο και περισσότερο την αξία του και μάθαινα όλο και περισσότερα θετικά σχόλια για τις γνώσεις του.

Του εύχομαι καλό κουράγιο και επιτέλους να δει ο έρμος κλάδος της πληροφορικής πραγματική εξέλιξη!

Dimitris Andreadis said...

Και αυξημένες αρμοδιότητες για τον dspin:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1075300&lngDtrID=251

artfunny said...

Και τι ντροπη!!!!!!!!! για ενα Γενικο Γρμματεα να μην κυκλοφορει με το κρατικο αυτοκινητο αλλα να παιρνει το τρενακι για την πρωινη εκδρομη και μετα να το |κοβει| ποδι απο το Ταυρο για την Καλλιθεα!!!!!!!!!!!

Και το χειροτερο?????? Χαμογελαει,ειναι προσηνης,ευγενικος και καταδεκτικος με το πτροσωπικο.

Τρομερη συγχυση για πολλους εργαζομενους στη Γενικη Γραμμαtεια!!!!!!!!!

Ανακουφιση για καποιους αλλους που τα |χειροτερα| του Σπινελη τα αναπολουσαν απο την εποχη Γεωργιαδη.

Ειναι ΣΟΥΠΕΡ ο ανθρωπος!!! Και πανεξυπνη κινηση η wikipedia της ΓΓΠΣ !!!!!

Μια συμβουλη απο καρδιας ! ΠΡΟΣΟΧΗ στους κολακες και στους χαμαιλεοντες γiaτι εχει πολλους η ΓΓΠΣ. Παντος καιρου! GGOD YEAR ALL WEATHER !