Tuesday, June 26, 2007

Η σιωπηρή προέλαση του Ανοιχτού Λογισμικού (Telecoms)

Συνέβη πάλι: Το project mobicents, μία υλοποίηση ανοιχτών προτύπων (SLEE/SIP server) ή κάτι σαν container για event driven telecom applications, χτισμένο με την σειρά του πάνω από τον JBossAS, έρχεται κάτω από την ομπρέλλα της Redhat, με την υποστήριξη μεγάλων operators/vendors. Μπορείτε να διαβάσετε ένα καλό summary, εδώ και ένα καλό blog από τον Sacha, εδώ.

Φυσικά χαίρομαι μία και γνωρίζω προσωπικά τον project lead (Ivelin Ivanov) εδώ και αρκετά χρόνια, από την άλλη δεν μπορώ να μην εντυπωσιαστώ από αυτήν την σιωπηρή προέλαση του Ανοιχτου Λογισμικού που μπαίνει με σταθερά βήματα σε περιοχές που συχνά θεωρούνταν απροσπέλαστες, όπως σε αυτή την περίπτωση οι τηλεπικοινωνιακές πλατφόρμες υπηρεσιών.

Σκεφτείτε λοιπόν να είσαστε telco operator και να δείτε τον ανταγωνιστή σας να ανανεώνει κάποιο σύστημα και να το μεταφέρει σε μία open-source πλατφόρμα (όλο το stack: Operating System, Application Server, SIP server) στο μίσο ή το ένα τρίτο του κόστους. Και μιλώντας για κόστος, ένα τυπικό τέτοιο σύστημα κοστίζει άνετα 200Κ+. Αν το νέο σύστημα δουλέψει as-expected, δεν θα διερωτηθείτε γιατί δεν το κάνετε και εσείς;

Όπως ο JBoss Application Server ροκανίζει σταδιακά μερίδιο αγοράς εδώ και χρόνια από τους άλλους commercial vendors (ΙΒΜ, ΒΕΑ, Oracle, Sun) γιατί πολύ απλά κάνει την δουλειά το ίδιο καλά (ή και καλύτερα) με μικρότερο κόστος, το ίδιο θα συμβεί σιγά-σιγά και σε εξειδικευμένες πλατφόρμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη κρίσιμη μάζα και το μεράκι κάποιων ανθρώπων.

1 comment:

Simon said...

Μπράβο! Ευχάριστα νέα.