Monday, June 25, 2007

OLPC - User Interface Paradigm Shift

Πέρασα την περασμένη βδομάδα στην Βοστώνη σε μία συνάντηση των developers που ασχολούνται με την δημιουργία του JBoss Application Server. Η συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις της Redhat στο Westford/MA και είχαμε την ευκαιρία τόσο να τα πούμε μεταξύ μας, όσο και να μιλήσουμε με σημαντικά πρόσωπα από την Redhat όπως τον χαρισματικό Matthew Szulik.

Είχαμε επίσης την τύχη να τα μιλήσουμε με τον Chris Blizzard μέλος της ομάδας του OLPC. Πέρα από τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες (οθόνη, κατανάλωση, wireless, κτλ.) μεγάλη αίσθηση μου έκανε το ίδιο το User Interface. Πρόκειται για σημαντικό paradigm shift σε σχέση με το κλασσικό desktop και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε την αποδοχή του από το target audience, τα παιδιά.

Άν το πείραμα πετύχει, θα μιλάμε για μία ολόκληρη γενιά που μεγαλώνει χωρίς ... desktop. Και μόνο το γεγονός αυτό πρέπει να στέλνει κύματα ρίγης στην γνωστή εταιρία από το Redmont.

Δεν ξέρω, ένιωσα περήφανος για την δουλειά που γίνεται αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Redhat. Ο ανταγωνισμός που ξεκίνησε με βάση το OLPC (τα υπόλοιπα φτηνά children laptops) μόνο καλό μπορεί να φέρει στον κόσμο.

Αν το OLPC τρέχει και Java Virtual Machine (JVM), τότε θα χαρώ ακόμα περισσότερο :)

3 comments:

javapapo said...

λες να μπορεί να σηκώσει και JBoss; :)

Dimitris Andreadis said...

Όλος ο κόσμος, ένα cluster :)

javapapo said...

powered με την μανιβέλα - Μια στροβή και τζουπ τελείωσε το transaction, άλλη μια και σηκώθηκε το JMX service!

ή όχι δεν έχει μανιβέλα πια :P