Saturday, March 31, 2007

Γιατί υστερούμε στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού;

Σε κάποιο Ελληνικό event σχετικό με opensource έκανα την πολύ απλή ερώτηση στο panel:

"Γιατί σαν χώρα υστερούμε τόσο πολύ στην ανάπτυξη opensource λογισμικού και τί πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;"

Έκπληκτος πήρα την απάντηση ότι δεν υστερούμε καθόλου και ότι αντιθέτως υπάρχουν τόσες χιλιάδες χρήστες και αντίστοιχα τόσες πρωτοβουλίες για την διάδοση του opensource, κτλ. κτλ.

Ομολογώ ότι μάλλον δεν με κατάλαβαν γιατί δεν ρώτησα πόσους χρήστες έχουμε, αλλά πόσοι γράφουν opensource. Γιατί αν όντως με κατάλαβαν πρέπει να ζω στον κόσμο μου καθώς η δική μου εμπειρία μου υπαγορεύει ότι ο αριθμός των Ελλήνων προγραμματιστών που ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο είναι απογοητευτικά μικρός, ή συγκριτικά πολύ μικρότερος από χώρες αντίστοιχου μεγέθους (π.χ. Βέλγιο, Σουηδία, κτλ.).

Λέγοντας σοβαρά, εννοώ ανθρώπους που παραμένουν ενεργοί και γράφουν σε μεγάλο ποσοστό του χρόνους λογισμικό για καταξιωμένα διεθνώς έργα.

Ή για να το θέσω και διαφορετικά ποιά ήταν εκείνα τα δημοφιλή opensource projects που ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα...

Για να μη παρεξηγηθώ, να τονίσω ότι η εμπειρία μου προέρχεται κυρίως από το χώρο του Java-middleware, αν και πιστεύω ότι οι αναλογίες τηρούνται και σε άλλους τομείς (operating systems, applications).

Αντί λοιπόν να παραθέσω άμεσα την δική μου εξήγηση στο φαινόμενο, θα ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα να μάθαινα την δική σας γνωμη. Ξανά λοιπόν:

"Γιατί σαν χώρα υστερούμε τόσο πολύ στην ανάπτυξη opensource λογισμικού και τί πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;"

11 comments:

Unknown said...

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση η οποία μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Σίγουρα κάποιοι από τους λόγους πηγάζουν μέσα από την ίδια τη φύση μας σαν Έλληνες: αποφυγή οργάνωσης (αγάπη για το χάος), αποποίηση ευθυνών (κάποιος άλλος φταίει, δε θέλω αυτήν την ευθύνη, τα τρώνε), έλλειψη πρωτοβουλιών (δεν είναι για μένα αυτά) και φυσικά, μια ιδιαίτερη αγάπη για χαλαρή ζωή. :)

Ωστόσο, πιστεύω ότι οι πιο σημαντικοί λόγοι που δε "γυρνάει ο τροχός" είναι επίκτητοι και ότι με σωστή, ομαδική και οργανωμένη δουλειά μπορούν να βγουν θαυμάσια έργα. Όπως έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν εξάλλου.

Αρκεί να ξεπεράσουμε τις αρχικές αμφιβολίες και να κάνουμε το πρώτο βήμα και να γραφτούμε σε μια ζωντανή κοινότητα. Περισσότερα για την άποψη και προσωπική μου εμπειρία σε ένα παλαιότερο μου άρθρο.

Επιφυλάσσομαι για ένα πιο εις βάθος "σκάλισμα" στην ερώτηση. :)

Anonymous said...

Η ταμπακέρα είναι πως:

1) Καταπιαστήκαμε με τις μεταφράσεις που ναι μεν θεωρείται development αλλά δεν αντιστοιχεί στην καθαρή παραγωγή.

2) Δεν δώσαμε ώθηση και βάση στα έργα που ξεκίνησαν εθελοντικά πριν από αρκετά χρόνια και για κάποιους λόγους σταμάτησαν. Βλέπε http://hq.hellug.gr/

3) Δεν υπάρχουν οδηγοί σε εμφανή σημεία για τη χρήση των CVS (παλαιότερα) SVN (τώρα) και του Sourceforge.

4) Δεν υπάρχει προσωπική επαφή λόγω της έλλειψης επαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα. Για να πάω στην Αθήνα (500km) θέλω το λιγότερο 4,5 ώρες ενώ στη Γαλλία η ίδια απόσταση Paris-Lyon γίνεται σε 1:55 λεπτά.

5) Διχόνοια, διχόνοια, διχόνοια.

Θε κιάλλα;

Spiros said...

Φίλτατε Δημήτρη,

υστερούμε στην ανάπτυξη OpenSource λογισμικού γιατί υστερούμε γενικότερα στην ανάπτυξη λογισμικού. Απλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ωριμότητα και η τεχνογνωσία που υπάρχει στις άλλες χώρες που αναφέρεις.

Σιγά, σιγά πιστεύω ότι καλυτερεύουν τα πράγματα και θα δούμε αλλαγές και στον τομέα του ανοιχτού λογισμικού.

Σπύρος Τζαβέλλας

Dimitris Andreadis said...

Ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα σχόλια.

Τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με τον Σπύρο, στο ότι η ανάπτυξη λογισμικού στην Ελλάδα γενικότερα πάσχει, οπότε σαν επέκταση η ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικό υποφέρει αντίστοιχα.

Οι μεταφράσεις για μένα αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την ενασχόληση με opensource και την ένταξη σε κοινότητες, αλλά δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε αυτό. Για να πούμε την αλήθεια, για έναν προγραμματιστή, το localisation είναι από τις πιο βαρετές ασχολείες ;)

Το αν κάποια έργα ξεκινούν και δεν έχουν συνέχεια, αυτό είναι νόμος της φύσης. Δες στο sourceforge πόσες χιλιάδες έργα υπάρχουν και πόσα πραγματικά κινούνται. Αν κάτι δεν αξίζει πεθαίνει και καμία επιτροπή ή πρωτοβουλία δεν πρόκειται να το σώσει. Άλλωστε κρινόμαστε στην "διάρκεια" και όχι στο εντυπωσιακό ξεκίνημα :)

Η προσωπική επαφή είναι κάτι το επιθυμητό, αλλά όχι αναγκαίο. Ο JBoss δημιουργήθηκε από άτομα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. To ADSL είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα αυτό τον αιώνα, ευκαιρίες υπάρχουν :)

Η διχόνοια είναι σίγουρα ένα από τα χαρακτηριστικά μας. Με το που βγεί κάτι νέο εμφανίζονται διάφοροι "ειδικοί" που προσπαθούν να το οικειοποιηθούν. Άτομα που δεν έχουν γράψει γραμμή opensource κώδικα στην ζωή τους. Θα ήθελα να δω πολύ νέους τεχνικούς με φρέσκιες ιδέες να εμφανιστούν να αναταράξουν τα νερά. Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να μας μιλάνε για τα θαυμαστό κόσμο του opensource και για την ιστορία του Linux, στην οποία δεν είχαν την παραμικρή συνεισφορά :)

Ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις, θα επανέλθω με νεώτερα blogs για να αναλύσω τα αίτια όπως τα αντιλαμβάνομαι.

Simon said...

Δεν πιστεύω ότι φταίει ο εξελληνισμός που δεν έχουμε ελληνικά έργα ελεύθερου λογισμικού.

Η συμβολή του εξελληνισμού και όσον έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα είναι πολύ μεγάλη, και επιτρέπει τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού από ακόμα περισσότερους χρήστες. Όσοι γράφουν σε ιστολόγια γνωρίζουν αγγλικά αρκετά καλά που συχνά δεν χρειάζονται το ελληνικό περιβάλλον. Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει η απαίτηση για ελληνικό περιβάλλον, δίχως του οποίου το ελεύθερο λογισμικό θα ήταν ακατάλληλο.

Αυτό που πιστεύω φταίνει είναι η αδυναμία δημιουργίας σωστής κοινότητας.

Dimitris Andreadis said...

O εξελληνισμός είναι απαραίτητος για να διαδοθεί το "προϊόν" στους πολλούς. Αν τα Μ$ Windows δεν υποστήριζαν ελληνικά δεν θα είχαν ούτε 20% penetration.

Χαρτοπόντικας said...

Το σχόλιο του spiros το πιστεύω και δεν το πιστεύω. Δεν υστερούμε σε ανάπτυξη λογισμικού, απλά η ανάπτυξη γίνεται μόνο στα πλαίσια παραγγελίας και συγκεκριμένων εμπορικών προϊόντων γιατί απ' αυτά μπορούν να ζήσουν τους προγραμματιστές. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το open source είναι εθελοντισμός και μόνο. Στο εξωτερικό είναι βιώσιμο business model. Στην Ελλάδα δεν είναι γιατί δεν υπάρχει η αγορά που θα το στηρίξει. Κι όταν λέω αγορά, δεν εννοώ αγορά του λογισμικού (αφού αυτό είναι δωρεάν) αλλά έργων (=βλέπε π.χ. δημόσιο που στην χειρότερη περίπτωση δεν θάπρεπε δεν θα το αποκλείουν), υπηρεσιών (από όπου και ζουν οι περισσότεροι προγραμματιστές) και διαφήμισης (εναλλακτικό έσοδο των sites/projects ανοιχτού λογισμικού).
Ο μόνος τρόπος να συντηρηθεί ένα ελληνικό έργο ανοιχτού λογισμικού είναι να μην μένει στα στενά ελληνικά όρια.Κι αυτό επιτάσσει αλλαγή της επαρχιώτικής μας νοοτροπίας.
Σαν παράδειγμα πολύ πετυχημένου κι ενδιαφέροντος έργου ανοιχτού λογισμικού, δείτε εδώ (παρότι όλα στα αγγλικά πρόκειται για ελληνικό δημιούργημα)
http://www.innoscript.org

Anonymous said...

α) Φταίει σε μεγάλο βαθμό η πειρατεία. Γιατί να την ψάξει ο άλλος με OSS όταν μπορεί να έχει το (πιθανώς καλύτερο) CSS τσάμπα;
β) Εξωτερικό, ο κόσμος πληρώνεται να γράφει OSS,πέφτουν φοροαπαλλαγές και μύρια όσα. Εδώ; (ΑΚΑ ποτέ Έλληνας δεν έφαγε καρβέλι από ανάπτυξη λογισμικού OSS στην χώρα του).
γ) Φαγωμάρα και ποζεριλίκι στην ελληνική OSS "σκηνή" (όπως IMHO σε κάθε "σκηνή" εν Ελλάδι)
δ) Άγνοια του κόσμου.
ε) Σνομπάρισμα απο τους MS-monkeys (βλ. autoexec.gr κτλ)

Κατά τα άλλα ότι είπε ο spiros

ΤΖΩΤΖΙΟΥ said...

Κι εγώ που έχω συνεισφέρει σε projects open source (κυρίως στην python) θα συμφωνήσω με τον thanasis k, ειδικά με το β. Η δικιά μου η χαρά είναι η αναγνώριση του κόπου μου και το ευχαριστώ από άλλους χρήστες. Δεν ισχύει γενικώς στην Ελλάδα όμως αυτό.

Σε προσωπική νότα, πριν κάνω οικογένεια, διέθετα αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μου (στο sourceforge.net κιόλας). Μετά, τέρμα ο χαβαλές. Ούτε καν να τσακωθώ "να το κάνουμε αυτό; να μη το κάνουμε αυτό;". Δεν προλαβαίνω.

Unknown said...

Είπα πως επιφυλάσσομαι για κάτι πιο αναλυτικό, οπότε νά 'μαι πάλι.

Ελληνικές κοινότητες και ευημερία.

Θανάσης Κλαδάκης said...

Ε όχι και ms-monkeys
Δεν σε σνόμπαρε κανείς Θανασάκη
Για θυμίσου:
Συζήτηση στο autoexec