Thursday, March 08, 2007

JBoss Seam - Καταδικασμένο να Πετύχει

Παρόλο που τα web-interfaces δεν είναι το φόρτε μου, παρακολουθώ από απόσταση αλλά με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο JBoss Seam. Νομίζω ότι πλησιάζουμε το κρίσιμο tipping-point όπου οι συνθήκες θα είναι οι πλέον κατάλληλες και το JBoss Seam θα εκτοξευτεί σαν project και θα γίνει το de-facto στα web-frameworks.

Αυτό που έκανε ο Gavin στο πεδίο του Object Relational Mapping με το Hibernate, θα το επαναλάβει αυτή την φορά από την πλευρά του web. Ένας τρόπος για να γράψεις stateful web εφαρμογές που συνδιάζουν τις καλύτερες καινούργιες τεχνολογίες (JSF, EJB3, JBPM, AJAX, ...) με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Productivity και Enterprise Features.

Βρείτε οπωσδήποτε δικαιολογία να το εντάξετε σε κάποιο project. Αν όχι, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα έγκαιρα...

4 comments:

javapapo said...

Aν τελικά έρθει και το final spec web beans σιγουρα θα πάει αρκετά καλά!

Προσωπικά εμένα με φοβίζει το learning curve και ιδιαίτερα το κομμάτι του JSF το οποίο σαν τεχνολογία δεν έχει κάτσει καλά σε πολλους! Σιγουρα όμως μια πακεταρισμένη λυση ειδικα JPA- EJB3 με ένα καλό δέσιμο στο web layer θα ήταν ευλογία!

respect!

Dimitris Andreadis said...

Και εμένα με φοβίζει ότι δεν γνωρίζω, και βέβαια δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρω πολλά από web frameworks. Αυτό που βλέπω όμως είναι να γράφονται αξιοπρεπέστατες εφαρμογές με πολύ λίγο κώδικα, όπως θα έκανες και με RoR λύσεις, άλλα πάνω σε σοβαρή υποδομή. Πρέπει να ξανακάνουμε αυτή την συζήτηση μετά από ένα εξάμηνο. Σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι τελειωμένη υπόθεση.

Spiros said...

Το Seam το παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς δεν έχω κάτσει να το δω πιο σοβαρά και να γράψω κάποια εφαρμογή. Πραγματικά είναι πολύ καλό και θα μπορούσε σε ένα χρόνο περίπου να έχει μεγάλο μέρος της αγοράς.

Δημήτρη θα ήθελα ακόμα να σου πω συγχαρητήρια για την συμφωνία που κάνατε με την Exadel. Να δούμε κανένα web tool της προκοπής στο Eclipse γιατί τα web tools από το eclipse.org δεν είναι και τα καλύτερα.

Σπύρος Τζαβέλλας

Dimitris Andreadis said...

Perfect Storm που λένε. Τα κομμάτια του παζλ σιγά σιγά συμπληρώνονται και στο τέλος όλα αυτά τα οποία ο κόσμος είχε μάθει να χρυσοπληρώνει (AppServer, Transaction Monitor, ORM, Workflow, ESB, Rules, IDE/Tools) θα τα έχει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν. Για την επένδυση με την Exadel είναι 40 προγραμματιστές που δουλεύουν μόνο πάνω στα tools. Σκέψου πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να χρηματοδοτούν τέτοια εγχειρήματα...